Verkkiksen ohjelmistokehittäjä Juha

Juha Jantunen – Senior Backend Developer

Et ehkä tiennyt, että Verkkokauppa.com on paitsi suuri vähittäiskauppa, myös keskikokoinen ohjelmistotalo. Vuonna 2011 Verkkiksellä aloittanut Juha Jantunen työskentelee noin 70 hengen IT-osastollamme tiimissä, joka keskittyy erityisesti verkkosivujen, ostoskoriprosessin, tuotesivujen ja hakulistausten toiminnan kehittämiseen.

Juhan tapahtumarikas uratarina alkoi pienellä paikkakunnalla jo vuosituhannen vaihteessa.

”Minut napattiin alun perin suoraan lukion penkiltä Java-koodariksi kotikuntaani perustettuun ohjelmistokehitysfirmaan. Siellä tuli naputeltua muutakin kuin Javaa, ja konsulttitalomaisessa ympäristössä opin jos jonkinlaista alaan liittyvää vuosien varrella”, Juha kertoo.

Matkustellessaan Iso-Britanniassa Juha tutustui nykyiseen vaimoonsa, ja seuraavat vuodet vierähtivät Lontoossa konferenssipuheluita järjestävän yrityksen webbidevaajana.

Kun olimme palanneet Suomeen, silmääni osui työpaikkailmoitus etsiskellessäni tulostinmusteita Verkkiksen sivuilta. Menin sitten ostosreissun lomassa työhaastatteluun ja sain paikan! Heti ensitöikseni sain toteutettavakseni ominaisuuden tilausten kokoa ja painoa mukaileviin toimitustapoihin liittyen.”

Vaikka Verkkis on nopeasti kasvanut autotallista pörssiyhtiöksi, on järjestelmäkehityksestä vastattu alusta asti itse. Juhan mukaan pitkät työurat ovat Verkkiksen ainutlaatuinen vahvuus, ja juuri työskentely suoraan sisältäpäin tuntuu palkitsevalta.

”Meillä työskentelee monta pitkän linjan asiantuntijaa ja IT-osaston merkitys korostuu, koska lähes kaikki keskeiset toiminnot on luotu in-housena. Se on käytännön arjen ja toiminallisuuden kannalta tosi tärkeää, enkä usko, että samanlaista ketteryyttä saavutettaisiin, jos palvelut ostettaisiin ulkopuolelta.”

Dubain auringon alla koodarin hommissa vietetyt välivuodet täyttivät Juhan repun tuoreilla näkökulmilla

”Takana oli pari aika synkkää talvea ja ei-niin-erinomaista kesää, kun headhunter LinkedInissä kysyi, kiinnostaisiko seikkailu Dubaissa. Tarjous oli niin ainutlaatuinen, että parin Skype-haastattelun jälkeen hyppäsimmekin jo perheeni kanssa lentokoneeseen”, Juha muistelee.

Dubaissa Juha oppi, miten ihmislähtöistä ja inhimillistä työskentely Verkkiksellä ja ylipäätään suomalaisessa työkulttuurissa onkaan.

Esimerkiksi Dubaissa työntekijöiden vaihtuvuus on rajua, sillä sinne mennään usein muutamaksi vuodeksi uraohjustelemaan, bilettämään ja palamaan loppuun. Verkkiksellä koodarin ei tarvitse kilpailla siitä, kuka on tuottanut eniten pöhinää GitHubissa tai LinkedInissä. Kun palasin kahden vuoden tauon jälkeen takaisin Verkkikselle, tuntui todellakin siltä, että olin palannut kotiin.”

Vastassa oli ideoille avoin tiimi ja uudet työkaverit. Juha olikin mielissään, kun Dubain työpaikassa hyväksi todettua koodikatselmointia alettiin pian jalkauttamaan myös Verkkiksellä.  
 
”Verkkiksellä osaamista halutaan aidosti tunnistaa ja opimme jatkuvasti paljon myös toisiltamme. Koodikatselmointi on meille nykyisin mahtava työkalu oppimiseen, opettamiseen, tiedon jakamiseen, sekä samalla myös laaduntarkkailuun.”   

IT-osastolla työskentelyä Juha pitää rentona, sillä myös itseironia saa kukoistaa. Monen kohdalla koodaushommat jatkuvat omien projektien parissa myös vapaa-ajalla.

”Seurasin ennen enemmänkin kansainvälisiä devausblogeja ja uutisia, ja olen myös virittänyt huvin vuoksi mm. oman pilvipalvelun kellariin. Paljon uutta tulee opittua myös erilaisissa alan chateissa pyöriessä.

Intohimoisesti omaan alaansa suhtautuva työyhteisö auttaa pysymään aallon harjalla

Jotta etumatka kilpailijoihin säilyy, järjestelmien rattaita rasvataan IT-osastolla jatkuvasti.  
 
”Alamme on jatkuvassa liikkeessä ja asiat päivittyvät nopeasti. Kilpailua ajatellen meidän täytyykin olla vähintään yhtä hyviä kuin muut, jottei jäädä jalkoihin ja pudota pelistä”, Juha toteaa. 
 
Juha kuitenkin huomauttaa, että on lopulta vaikeaa keksiä mitään täysin uutta, mitä joku jossain ei olisi jo keksinyt. Luotto oman jengin tekemiseen on kuitenkin korkealla. 
 
”Olemme suomiskaalalla edelläkävijöitä siinä mitä teemme, eikä siksi ole sattumaa, että Verkkis on tänä päivänä Suomen suosituin verkkokauppa.”