Verkkokauppa.comin myyjä Henry

Henry Söderlund – Sales Specialist

Valokuvausta 9-vuotiaasta lähtien harrastanut ja jo vuosia ammattikuvaajana toiminut Henry Söderlund tuntee kameran kuin kameran. Henry työskentelee Sales Specialistina Verkkokauppa.comin Helsingin myymälässä, hänen toinen työnsä löytyy linssin takaa potretti- ja tapahtumakuvaajana.  

Henryn työt Sales Specialistina ja valokuvaajana täydentävät toisiaan, ja myyntityössä hän on päässyt syventämään asiantuntijuuttaan myös uudelle tasolle.  

”Yksi tärkeä osa tässä työssä on, että testaan kameroita tosi paljon. Mulla on aina joku uusi kamera tai objektiivi testissä, ja sehän on ihan käsittämätön etu asiakaspalvelun kannalta. Tunnen meidän tuotteet läpikotaisin ja saan heti kiinni mikä voisi olla nappivalinta juuri tälle asiakkaalle”, Henry kuvailee. 

Henry myy kaikkia Verkkikseltä löytyviä kameramerkkejä, ja hänellä on myös Nikon-ammattilaitteiden myyntiin vaadittava Nikon Pro Service Seller -sertifikaatti.  

Demolaitteita testaamalla Henry on päässyt opettelemaan täysin uusiakin kuvaustekniikoita. 

”Koronan alkaessa moni oli menettämässä leipänsä, kun piti pistää paikat kiinni. Käytin useamman kuukauden aikaa selvittelemiseen, miten mobiililivestriimaaminen toimii. Testasin omalla ajallani mahdottomiakin yhtälöitä, koska demolaitteiden testaaminen mahdollisti sen.”  

”Paketoin eri hintaluokista vaihtoehtoja, asiakkaat olivat tosi kiitollisia kun kaikki oli lopulta valmiiksi kasattuna. Kehitin siinä sivussa itsellenikin mahdollisimman kompaktin yhdistelmän striimaamiseen.” 

Henryn sisällä on aina asunut luontainen asiakaspalvelija. 

”Olen aina yrittänyt auttaa ihmisiä – joko olen ollut opiskeluaikoina tuutori tai muuten avuksi. Se tulee mulla sydämestä. Verkkokauppa.comilla myyjä saa olla täysin rehellinen. Mun ei tarvitse myydä mitään tiettyä juttua, saan sanoa asiakkaalle mikä ratkaisu oikeasti toimii ja mikä ei. Se on mulle äärimmäisen tärkeää.” 

Parhaat kuvat syntyvät vuorovaikutuksessa – sama pätee myyntityöhön

Olipa kyse potretti- tai tapahtumakuvaamisesta, parhaat valokuvat syntyvät Henryn mukaan vuorovaikutuksen lopputuloksena.

”Sen sijaan että menisin vain jonnekin kuvailemaan, niin kohtaan aina kuvattavan ja yritän sitä kautta saada sen ihmisen lähemmäs sitä kuvan katsojaa”, taustoittaa Henry.  

Henry on kuvannut jo vuosien ajan scifi- ja sarjakuvatapahtumia. Heittäytyminen mukaan keskusteluihin on avannut Henrylle aivan uusiakin kuvakulmia. 

”Kun Game of Thronesin kirjoittaja oli ekaa kertaa Suomessa Ahvenanmaalla scifi- ja fantasiaharrastajien tapahtumassa Archipelaconissa, niin mä tosi paljon menin tilanteisiin mukaan. Juttelin ja katsoin sitä kautta, minkälainen se ihminen on. Näin tunnelma on aidoimmillaan.” 

Sama pätee asiakaspalveluun, ja Henry onkin tunnettu kyvyistään ottaa tilanne kuin tilanne vaaditulla ammattitaidolla haltuun. 

”Kerran asiakas palasi vuoden päästä, kun kameran kuvat aina tärähti. Hän jo siinä hetken harkitsi uuden ostamista. No, vähän kun selviteltiin, niin huomattiin, että kameran asetukset olivat pielessä. Kun saatiin ne kohdilleen niin asiakas lopulta silmät suurina totesi, että täähän on ihan hiton hyvä kamera. Monesti homma on aika pienestä kiinni, ja meille saakin aina palata kysymään apua.”  

Henry on auttanut asiakkaita kameroiden parissa Verkkiksellä vuodesta 2009 lähtien.

Innostuksen keskellä katoaa välillä ajantaju ja kasvomuistikin 

Henrylle ykkössanavalinta on rento, kun puhutaan Verkkokauppa.comin kulttuurista.  

”Rento, siis se on niin rento ja tosi semmoinen välitön, että sun on helppo olla täällä. Ihmiset käyttäytyvät sen mukaan minkälaisia oikeasti ovat, ei ole mitään ihme jäpitystä. Kaikki voi olla omia persooniaan”, Henry kuvailee. 

Jokainen saa tehdä myös myyntityötä omista lähtökohdistaan. 

”Kameraosastolla meillä kaikilla on oma tyylimme palvella asiakasta. Voit palvella sillä sun omalla lämmöllä, tai sitten jos olet asiakeskeisempi, niin voit nojata enemmän siihen. Parasta on, kun ei tarvitse mennä mihinkään valmiiksi annettuun muottiin vaan saa olla oma itsensä.” 

Henry omistautuu työlleen sellaisella intensiteetillä, että välillä katoaa ajantaju ja joskus kasvomuistikin. 

”Kun rakennan koneella kuvaa, niin mä en tiedä mitä on tapahtunut kuuden tunnin aikana – unohdin syödä, unohdin juoda. Hyperfokus on silloin päällä, sama pätee kuvaamiseen ja jopa asiakaspalveluun. En välttämättä aina muista asiakasta edelliskerralta, koska olen keskittynyt vain asiakaspalveluun, siihen itse työhön”, Henry havainnollistaa.  

Henry tuntee kameran kuin kameran – ”Siinä oli se yksi tietty väri”

Yksi paras puoli Henryn työssä on erilaisten kameroiden testaaminen. 

Meillä kannustetaan siihen, että tutustuisit siihen tuotteeseen. Kameroissa se käytännössä onnistuu aina. Se helpottaa myymistä, se helpottaa asiakaspalvelua, kun se tieto perustuu kouriintuntuvaan kokemukseen”, kiteyttää Henry.

Henry on työskennellyt kameroiden parissa Verkkiksellä vuodesta 2009 lähtien. Hän on ehtinyt tutustua matkan varrella lukuisiin kameroihin ja saanut huomata, että toisinaan pienetkin yksityiskohdat ratkaisevat. 

”Kerran asiakas tuli ostamaan akkua vanhempaan kameraansa, mutta hänellä ei ollut minkäänlaista muistikuvaa mikä hänen kameransa malli oli tai milloin se oli tarkalleen ottaen ostettu. Kannustin häntä muistelemaan yksityiskohtia – oliko mitään erityistä piirrettä, joka auttaisi löytämään oikean akun. Asiakas sitten lopulta muisti, että kamerassa oli yksi tietty väri. Ja siitä välähti mulle heti muistikuva, että kyseinen väri oli myynnissä vain yhtenä tiettynä vuonna valmistajalla X.” 

Henryn Flickr-profiilista löytyy esimerkkikuvia eri kameroilla otetuista kuvista ja myös ammatillisempiakin otoksia, joista näkee mihin kaikkeen Verkkokauppa.comin kameravalikoima oikein taipuukaan.