Verkkiksen Privatevastaava Henrik

20-vuotias Private on Verkkokauppa.comin ainutlaatuinen toiminnanohjausjärjestelmä, jota lähes jokainen verkkisläinen käyttää päivittäin

Miten Verkkiksen oma toiminnanohjausjärjestelmä Private sai alkunsa? Henrik Weckström (Director of Enterprise Architecture) on vastannut järjestelmän rakentamisesta ja sitä seuranneesta kehitystyöstä aina alkuperäisestä ideasta tähän päivään saakka. Nykyisin hän vastaa tiimeineen Verkkiksen järjestelmien kokonaisarkkitehtuurista tulevaisuuden kasvutatavoitteita silmällä pitäen.

Kaikki alkoi vuonna 1995 aikana ennen internettiä, kun käytössä oli vielä lankapuhelinverkkopohjaiset Bulletin board systemit. Nämä BBS:t eli ”purkit” toivat käytännössä internetin Suomeen, ja olin mukana pyörittämässä ComPart BBS -nimistä purkkia, joka oli ensimmäisiä internetin kuluttajille tuoneita purkkeja”, Henrik kertoo.

Verkkistä edeltäneellä Arctecholla oli jo tähän aikaan oma BBS, ja Henrik astui kuvioihin, kun tuli aika siirtää silloisen kaupan toiminta internetiin.

”Arctechon aikaan järjestelmämme olivat vielä erinäisiä virityksiä, ja toimivampi ratkaisu piti lähteä rakentamaan itse, sillä valmiitakaan ohjelmia ei silloin ollut saatavilla. Aloitin sitten virallisen Verkkis-urani ja koodasin opiskelujen ohessa Privaten ensimmäisen version, joka näki päivänvalon heinäkuussa 2001.”

Privaten rakentamisen oli ajateltu kestävän noin kolmisen vuotta, mutta kehittämistä on riittänyt aina tähän päivään saakka. Koodin parissa onkin liiketoiminnan kasvaessa työskennellyt jo noin 100 verkkisläistä.

Taustalla tarve parantaa asiakashallintaa ja helpottaa verkosta tilaamista

Verkkiksen toiminta pyöri alun perin Exceliä edeltäneen Corel Quattron päälle rakennetun järjestelmän varassa. Uuden ketterämmän toiminnanohjausjärjestelmän koodamisessa kesti lopulta vuoden päivät.

”Valmistuttuaan Private maksoi itsensä takaisin jo ensimmäisen viikon aikana, koska se toimi täydellisesti verrattuna aiemmin vallinneeseen paperikaaokseen”, Henrik muistelee.

Vaikka järjestelmä on pysynyt ajan saatossa perustaltaan muuttumattomana, arvasi harva tuolloin, millainen vahvuus Private olisi Verkkikselle vielä 20 vuodenkin jälkeen.

Ominaisuuksia on tietysti nykyisin tuhatkertainen määrä alkuperäiseen verrattuna. Privatesta on kasvanut meille ehdoton kilpailuetu, koska sen avulla pystymme vastaamaan muuttuneisiin tilanteisiin nopeasti ja innovoimaan entistä käyttäjäystävällisempiä järjestelmiä. Vastaavaa järjestelmää ei myöskään löydy naapurista kilpailijalta!”

Henrikin mukaan edistyksellisin asia Privatessa on ollut sen riippumattomuus kanavasta. Lähestyipä järjestelmää verkosta, mobiilista tai myymälästä, kyseessä on aina yksi ja sama järjestelmä.

Esimerkiksi tuotteen ostaminen, lähettäminen ja palauttaminen onnistuu meillä saumattomasti yhdellä järjestelmällä toimipaikasta riippumatta. Privaten luomisprosessin ytimessä on ollut nimenomaan omat tarpeemme ja tapamme toimia, ja siksi se toimiikin äärimmäisen hyvin juuri verkkisläisten vaatimukset huomioiden.”

Ylpeyden aihe edellä aikaansa

Privaten sisältä löytyvät ulkoisen verkkokaupan lisäksi esimerkiksi asiakashallinta, tilauskäsittely, kassa-, kirjanpito- ja varastotyökalut. Järjestelmä päivittyy kaikessa hiljaisuudessa jopa 30 kertaa päivässä ja läpikäy samalla tuhansia testejä, jotta taustalla käynnissä olevat suuret prosessit pääsevät pyörimään ongelmitta.

”Private tarjoaa loistavia käyttökokemuksia ja sen saumattomuus näkyy hyvin meidän asiakaskokemuksessa. Hyvä esimerkki edelläkävijyydestämme on sähköiset hintalaput, jotka otettiin käyttöön jo vuonna 2004. Private toimii taustajärjestelmänä näidenkin takana”, Henrik sanoo.

Kunnianhimoinen kasvu vaatii järjestelmäpuolella pitkäjänteistä työtä ja innovointia myös tulevaisuudessa.

Privatella on ehdottomasti tärkeä rooli kasvumme mahdollistamisessa. Siksi arvioimme jatkuvasti, mitkä asiat kuuluvat strategiamme mukaisesti ydinliiketoimintaan ja ovat näin kriittisiä palveluidemme laadun ja ketteryyden ylläpitämisessä asiakkaidemme näkökulmasta. Nämä samaiset asiat ohjaavat isossa kuvassa kehityksemme suuntaa, toimintaa ja valintoja.”

Erityisen ylpeä Henrik on siitä, että Privatesta on jo kehittynyt yli 700 työntekijää palveleva kauppajärjestelmä ja miljoonien asiakkaiden pääasiallinen kauppa.

On tosi upeaa nähdä, miten Privatea arvostetaan nykypäivänä ja miten se tekee työpäivistämme parempia. Verkkisläisten käyttökokemukset, ideat ja tarpeet ovat tämän menestystarinan ytimessä, joten tärkeää on jatkaa tätä tiivistä kehitystyötä yhdessä myös jatkossa.”

Sopisitko sinä osaksi kasvutarinaamme? Katso avoimet työpaikat