Verkkokauppa.comin SEO-guru Anna

Anna Martikainen – Ecommerce Manager

Anna aloitti Verkkiksellä lastentarvike- ja kodinkonemyyjänä alkuvuodesta 2016. Vielä tuolloin Anna ei arvannut, että muutaman vuoden kuluttua hän suunnittelisi verkkokaupan kaupallisuutta, räätälöisi hakusanoja ja kartoittaisi optimointikohteita. Annasta kasvoi yllättäen Verkkiksen ikioma SEO-guru.

Anna työskentelee Verkkiksellä tiiviisti hakukoneoptimoinnin parissa. Käytännössä Annan tavoitteena on kasvattaa Verkkiksen näkyvyyttä hakukoneissa, jotta asiakkaat löytäisivät jo tiedonhakuvaiheessa tiensä Verkkiksen verkkosivuille.

”Tänä päivänä tiedonhaku alkaa lähes poikkeuksetta Googlesta. Hakukoneoptimoinnin avulla pystymme tarjoamaan asiakkaille vaihtoehtoja valikoimastamme heti tiedonhaun ensimetreillä. Luonnollisesti haluamme olla siellä missä asiakaskin on”, kuvailee Anna.

Annan työpäiviin mahtuu mm. SEO-kehityshankkeiden vetämistä ja sisällöntuotantoa verkkosivuille yhdessä hänen luotsaamansa sisältötiimin kanssa. Anna työskentelee myös tuotekategorioiden optimoinnin parissa: yhdessä Verkkiksen osto-osaston kanssa hän kehittää kategorioita mahdollisimman toimiviksi niin asiakaskokemuksen kuin hakukoneoptimoinninkin kannalta.

Anna pitää työssään eniten jatkuvasta uudistumisesta ja mahdollisuudesta oppia uutta.

Kehitämme verkkokauppaa kaiken aikaa ja työtä tehdään tiiviisti eri osastojen kesken. Pääsen oppimaan jatkuvasti uutta kollegoiltani ja myös antamaan oman panokseni sen puolesta, että verkkokaupassamme olisi mahdollisimman miellyttävää ja helppoa asioida. Asiakkaan ostopäätöksen helpottaminen on yksi kantava voima tässä työssä – se että asiakas löytäisi etsimänsä meidän sivuiltamme nopeasti ja vaivattomasti, oikeiden hakusanojen avittamana.”

Annan uratarina: lastentarvike- ja kodinkonemyyjästä verkkokaupan kehittäjäksi

Anna aloitti työuransa Verkkiksellä lastentarvikkeiden ja kodinkoneiden myyjänä alkuvuodesta 2016 Helsingin myymälässä. Vuoden jälkeen ura eteni myymälämuutostiimiin, jossa Anna pääsi suunnittelemaan monipuolisesti myymälän tuotteiden esillepanoja.

”Esillepanojen suunnittelu oli mukavan luovaa ja vaihtelevaa työtä. Viihdyin hyvin ja pääsin myös tekemään työnjohtajan tehtäviä”, kertoo Anna.

Vähitellen kiinnostus verkkokauppaa kohtaan alkoi kasvaa, ja Anna haki avoimeen tehtävään Verkkiksen online-tiimiin tekemään verkkosivujen kaupallisuuteen ja optimointiin liittyviä asioita. Tammikuussa 2020 Anna löysikin itsensä tämän täysin uuden työnkuvan ääreltä.

Annan mielestä Verkkiksessä työnantajana on parasta usko omiin tekijöihin.

”Kun aloitin online-tiimissä, en tiennyt käytännössä vielä mitään SEO:sta. Pisteet Verkkikselle ehdottomasti siitä, että minulle on annettu mahdollisuus opetella tämä kaikki – on oikeasti annettu tilaa ja mahdollisuus perehtyä näihin asioihin ajan kanssa, siitä olen kyllä kiitollinen.”

Alkuun Anna lähinnä googletti, että miten Google toimii.

”Seurasin Googlen Search-blogia aktiivisesti, luin myös SEO-työkalujen omia blogeja ja katselin heidän Youtube-kanaviaan. Hyödynsin maksuttomia online-koulutuksia, totta kai kollegojen tuki oli myös korvaamatonta. Myöhemmin suoritin sertifikaatteja sekä SEO:sta että Google Analyticsista.”

Matala hierarkia ja välitön meininki

Annasta Verkkiksen sisäiset urapolut ovat valtava voimavara ja samalla myös tärkeä ammatillisen kasvun ajuri monelle työntekijälle.

”Sisäiset uratarinat ovat osa Verkkiksen DNA:ta. Täällä ei tarvitse olla valmis asiantuntija vaan voit kehittyä sellaiseksi, jos haluat ja jos on motivaatiota. Se on tosi hienoa ja kertoo paljon talon kulttuurista”, toteaa Anna.

Verkkiksen meno onkin tuntunut Annasta alusta asti ihan omanlaiseltaan.

”Täällä on semmoinen tietty tekemisen meininki ja välitön kulttuuri. Meiltä löytyy paljon yhteisöllisyyttä ja matala hierarkiakin on positiivista – kenelle vain uskaltaa laittaa viestiä, olipa kyseessä sitten johtoryhmän jäsen tai kuka vain.”