Verkkiksen työntekijä Minttu

Minttu Hänninen – Kehityskoordinaattori

Minttu Hänninen on varsinainen kohtaamisten konkari, joka aloitti työt Verkkiksellä vuonna 2014. Vuosituhannen vaihteesta saakka kaupan alalla vaikuttanut Minttu on onnistunut omassa roolissaan yhdistämään karttuneen työkokemuksen ja intohimon kasvatustieteitä kohtaan. Nykyisin hän työskentelee kehityskoordinaattorina Verkkiksen myymäläkehitystiimissä.

Mintun työnkuvassa yhdistyvät strateginen ajatustyö ja käytännöntason koordinointi monien sidosryhmien liitoskohdissa. Hänen vastuulleen kuuluvat mm. myymälöiden koulutuskalanterit sekä parhaillaan HR-osaston kanssa toteutettava perehdytyksen uudistus.

”Minua kiinnostaa miten ihminen oppii oppimaan. Pyrimme auttamaan verkkisläisiä sen oman suunnan löytämisessä, ja siksi on siistiä, että meillä asioita pääsee kokeilemaan yli osastorajojen”, Minttu kertoo.

Koulutusten ja kehittymismahdollisuuksien tarjoaminen lisäävät isossa kuvassa ymmärrystä koko yrityksen toiminnasta ja antavat myös työkaluja oman osaamisen tutkimiseen. 

”Hiljattain alkuun polkaistuista oppisopimuskoulutuksista olen äärettömän iloinen. Koulutustarjontaan kuuluvat merkonomi- ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto, joista jälkimmäisessä meillä on työntekijöitä lähes jokaisesta liiketoiminnosta.”

Toinen puoli Mintun työstä on ollut työhyvinvointiinkin vaikuttavan myynti- ja asiakaspalvelukonseptin eli ns. Kohtaamisten konseptin luominen.

”On tärkeää, että jokainen tietää töihin tullessaan oman työnsä odotukset. Juuri asiakaskokemus ja sen kehittäminen ovat olleet itselle alusta alkaen tärkeitä teemoja, ja sen vuoksi olenkin varmasti päätynyt nykyiseen tehtävääni esim. vastaavan HR-roolin sijaan.”

Mintun kasvutarina: myyntitykistä kasvatustieteiden kautta kehityskoordinaattoriksi

Minttu nappasi opiskelupaikan Helsingin yliopistosta työskenneltyään Verkkiksellä asiakaspalvelijana muutaman vuoden ajan. Tällöin oma palo kasvatustieteitä kohtaan sai tuulta purjeisiin ja fokus siirtyi opintovapaiden myötä koulumaailmaan.

”Työskentelin opintojen ohessa vain kesät Verkkiksellä, kunnes sitten eräänä syksynä olin mukana myös Habitare-messujen myyntitiimissämme.”

Messurupeamaa seurasi kollegojen kanssa monta asiaa alulle pannut keskustelutuokio.

”Verkkiksellä myyntityö oli ollut tähän saakka passiivisen puoleista, ja pohdimme yhdessä, miten asiakaskohtaamisiin saataisiin lisäpotkua. Olin pannut merkille, että ydintekemisen määrittely, suunnitelmallinen kouluttaminen ja yhteinen palvelukonsepti puuttuivat.”

Käynnissä olevien opiskelujen takia Minttu oli jo jonkin aikaa tarkastellut Verkkiksen tilannetta etäämmältä, jolloin pisteet alkoivat pikkuhiljaa yhdistyä.

”Perehdyin koulussa oppimiseen ja oppimiskäsitykseen sekä siihen, miten ihmisiä voi ja kannattaisi kehittää myös työpaikoilla. Näitä ajatuksia toin esille myös keskustelussamme.”

Sana kiiri ja pian Minttu kävi samaista keskustelua myös johtajien kanssa. Verkkiksellä huomattiin, että erilaisia kasvupolkuja tukeva työ todella oli vailla tekijää.

”En ollut ajatellut palata Verkkikselle enää tulevan opintovapaani jälkeen, mutta sitten puhelimeen pärähti viesti työkaverilta: ”Nyt on sun duunipaikka haussa!”. Yksi asia oli johtanut toiseen ja riemukseni kokonaan uusi kehityskoordinaattorin työnkuva oli syntynyt”, Minttu muistelee.

”Jos intohimoa ja paloa löytyy, omia siipiään pääsee Verkkiksellä taatusti kokeilemaan”, Minttu lupaa. Kuvat: Teemu Riihelä

Omalta tuntuva työnantaja löytyi monen mutkan kautta

Kaupan alalla lähes 20 vuotta työskennelleen Mintun kasvutarina alkoi vuosituhannen vaihteen jälkeen Soneralla, jonka jälkeen matka jatkui elektroniikan parissa kolmen suuren kodinkoneketjun leivissä.

”Työskentelin pitkään Lahdessa Veikon Koneella, ja niihin aikoihin myös Verkkokauppa.comin mainoslehteä jaettiin alueella. Verkkis tunnettiin tuolloin nimellä ”Veikkokauppa”, sillä asiakkaat saapuivat usein myymäläämme silloisen kilpailijan lehti kädessään. Olihan meillä toki sama punainen brändiväri”, Minttu virnistää.

Sitten pitkäaikainen salibandyharrastus loppui ja muutto Lahdesta Helsinkiin tuli ajankohtaiseksi opiskelujakin silmällä pitäen.

”Silloin Verkkiksen työpaikkailmoitus sattui silmiin. Olisin saanut silloiselta työnantajalta siirron pääkaupunkiseudulle, mutta kiinnostuin verkkokaupan ja kivijalan yhdistelmästä. Päädyin laittamaan hakemuksen matkaan vähän vitsilläkin.”

Työhaastattelussa selvisi, että Verkkiksellä myydään tarpeeseen eikä esim. provisiopalkkaus kuulu talon tapoihin. Tekemisen rehellisyys ja asiakaslähtöisyys tuntuivat kohtaavan Mintun omien arvojen kanssa.

”Useissa ketjuissa oltiin siirtymässä isokatteisen alasmyynnin suuntaan, ja Verkkiksen tapa tehdä kauppaa kuulosti itselleni sopivalta. Sain työtarjouksen ja pari viikkoa asiaa pyöriteltyäni löysin itseni kodinkonemyyjän saappaista.”

Nykyisessä pestissään kehityskoordinaattorina Mintun tavoitteena on tarjota omankaltaisiaan kasvumahdollisuuksia myös muille.

”Menestyksen avain on lopulta se, miten olla taitava toisen ihmisen kanssa. Näiden asioiden ympärillä pääsen jatkossakin työskentelemään, enkä malta odottaa mitä kaikkea hienoa on vasta tulossa.”