Ostopäällikkö Tatu

Tatu Kaleva – Ostopäällikkö

Verkkiksen valikoima tarjoaa tuotteita joka lähtöön. Millaista on se päivittäinen työ, jota tehdään huippuvalikoimamme rakentamiseksi? Ostopäällikkö Tatu Kaleva vie meidät kurkistamaan raudanlujien tuoteosaajiemme arkea, jossa intohimot ja ihmiset kohtaavat. 

Verkkokauppa.comin valikoima kehittyy päivittäin. Siinä työssä hihansa käärii myös osto-osastolla työskentelevä Tatu, joka vastaa Verkkiksen uusista tuotealueista. Tatun työnkuvaan kuuluu olla trendien aallonharjalla ja haistella mahdollisuuksia uusista tuotteista ja tuoteryhmien avauksista. 

Tatu on saanut huomata, että hitti voi nousta mistä tahansa.  

”Yhtenä jouluna kaikki halusivat painotetun hulavanteen pukinkonttiin, muutama vuosi sitten syntyi markkina mm. lihashuoltovasaroille. Tulevaisuudessa kulkuvälineiden sähköistyminen ja älykodit tuovat vielä eteen kaikenlaisia uusia mahdollisuuksia. Seuraammekin kaiken aikaa merkkejä tulevista mahtihiteistä tuntosarvet pystyssä”, kertoo Tatu. 

Tatu vetää myös Verkkiksen eri osastoja osallistavaa growth hacking -tiimiä, joka etsii uusia tuotteita ja trendejä eri lähteistä ja yrittää porukalla muodostaa kuvan siitä, onko käsillä tuleva hittituote ja miten paljon siihen kannattaa panostaa. 

”Pyrimme toimimaan mahdollisimman ketterästi ja saattamaan halutun tuotteen markkinoille heti kun asiakkaillamme syttyy sille tarve. Validoimme tuoteideoiden kasvavaa kysyntää säännöllisesti tietyillä mittareilla ja päätämme niiden pohjalta välillä hyvinkin nopeasti, laitammeko potentiaaliseen hittiin repullisen rahaa kiinni.” 

Osto-osastolla intohimot ja ihmiset kohtaavat

Verkkiksen osto-osastolla työskentelee kuusikymmenpäinen joukko rautaisia tuoteosaajia, joiden ydintehtävänä on pitää Verkkiksen valikoima ajankohtaisena, kilpailukykyisenä ja kuranttina.  

”Meillä on monenlaisia tehtäviä tuotehallintaan, valikoiman rakentamiseen ja tuotekehitykseen liittyen, siksi me myös tarvitaan erilaisia ihmisiä funtsimaan asioita monelta kantilta – yhtä lailla tarkoilla, analyyttisillä tekijöillä kuin luovilla ja huimapäisemmillä menijöillä on meidän porukassa paikkansa”, kuvailee Tatu.  

Mukaan mahtuu monenlaisella osaamisella ja intohimolla varustettua tekijää.  

”Esimerkiksi urheilutiimissä meillä on kaksi kaveria, jotka elävät ja hengittävät fillareita. He voisivat puhua tuntikausia erilaisten osien paremmuudesta, ja kun kuuntelen heidän juttujaan, niin en välttämättä tiedä edes mihin kohtaan fillaria kyseisen komponentin sijoittaisin.”  

Tatu työskentelee Verkkiksen tuoteryhmistä mm. urheiluvälineiden parissa. Vapaa-ajalla hän nautiskelee urheilusta kaksin käsin aina skimbaamisesta kestävyysurheiluun. Tatu uskookin, että omien intohimojen äärellä työskentely maksaa itsensä kaksin verroin takaisin.  

”Paitsi että se lisää työssä viihtymistä, niin bonuksena se ruokkii myös sitä omaa intohimoa yhä suurempiin liekkeihin.”  

Ostajan työ on ennakoivaa – aina on pysyttävä ajan hermolla

Tatun mukaan ostajan työssä yksi tärkeimmistä taidoista on ennakointi.

”Työmme on jatkuvaa määrien arviointia, kun erilaiset tuotteet elävät eri vaiheissa elinkaartaan ja ennakkotilauksia pitää välillä tehdä hyvinkin pitkälle tulevaisuuteen katsoen. Esimerkiksi lelutuoteryhmä elää aina jo sitä seuraavaa joulua, ja fillareiden kohdalla suunnitellaan kevätsesonkia aina jo useamman vuoden päähän”, sanoo Tatu. 

Uusien nousevien ilmiöiden äärellä puolestaan nopeus on valttia. Kun uusi ja kiinnostava tuote on löytynyt, nopeimmillaan se saadaan Verkkiksen valikoimaan jopa saman päivän aikana.  

”Meillä on hankintalonkerot levitetty ympäri maailmaa. Kun sopiva lähde tuotteelle on löytynyt, me neuvotellaan valmistajan kanssa yhteistyön ehdot ja varmistetaan että asiakas saa tuotteen meiltä oikeaan hintaan. Sen jälkeen tuote perustetaan meidän järjestelmään ja loppu on pitkälti siitä kiinni, miten nopeasti tavara saadaan meille omaan varastoon.”  

Tatu on työskennellyt Verkkiksen ostopäällikkönä vuodesta 2014 lähtien. Työn parhaiksi puoliksi on osoittautunut monipuolisuus ja ihmiset.  

”Musta on parasta päästä vaikuttamaan siihen miten uudet ideat, tuotteet ja tuoteryhmät lähtee lentoon sama pätee myös esihenkilötyöhön ihmisten kanssa. Tuntuu palkitsevalta tehdä duunia innostuneiden ihmisten ympäröimänä.”